2018. január 18., csütörtök

BOŽO KOPRIVICA



Tisztességesen és bátran

Utolsó fellépését a NIN bírálóbizottságának elnöki minőségében Božo Koprivica arra használta ki, hogy bátran és tisztességesen ellenállásra szólítson fel a jelenlegi és az ilyen hatalom ellen. Mondván, hogy a NIN zsűrije előtt semminek sem volt az elnöke. Ez az ember, aki a művével elkötelezte a szerb és a jugoszláv kultúrát, megjegyezte, hogy Aleksandar Vučić elnök soha semmit nem csinált, és hogy ez a „minden órában kereplő” „egyedül a papagájai között érzi jól magát”, mint amilyen a Mali, és a Vulin, valamint hogy „Belgrádnak kötelessége ezt az imposztort ellenállással eltávolítani”. A belgrádi választások kiírásának napján kimondva, ez a felhívás még nagyobb súlyt kapott. És lehet, hogy a közvélemény nagyobb figyelmét váltotta ki, mint a NIN elismerésének új nyertese.
Koprivica élessége, hangossága és kompromisszumnélkülisége azonban nem ismeretlenek a művelődési élet beavatottabb részéhez tartozók között. Itt van, például, hogyan nézett ez ki a Danas napilapnak adott nyilatkozatban a Hét benyomása megszüntetése alkalmából. „Aleksandar Vučić karrierje tegnapig-tegnapelőttig a gyűlöletre, a háborúra, a más népek elleni uszításra, a határok átszabdalására, a háborús bűnös Mladić, Karadžić és hasonlók védésére korlátozódott. És milyen képesítése van a miniszterelnöki tisztségre? Angéla Merkel, Putin és bárki előtt hízeleg, Szerbiában pedig vicsorog, ezt azonban én úgy fogom fel, mint az első és a második hadvezér segédjéhez közelinek a csaholását. De ez a fiú engem többé valóban nem érdekel, esetleg az ő lírai részletei a saját családjáról. És az önmagához harmadik személyben való fordulás – ez az első és a legjobb jele a diktatúrának” – mondta akkor Božo Koprivica.
[…]
1950 télen, decemberében született, Nikšićben. Világirodalmat diplomázott Vojislav Đurić professzornál. Ismeri, kedveli és védelmezi Danilo Kiš és Mirko Kovač műveit, többek között. A mindenfajta ellenállásra szóló felhívást nem ritkán intézi hozzánk Kišnek azzal a mondásával – „ne hagyjátok magatokat a kutya fajzatoktól!”, vagy „halál a fasizmusra”.

Ivana Matijević
Danas, 2018. január 17. 9.
Fordította B. A.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése