2018. január 7., vasárnap

NYOLCADIKOSOK, FIGYELEM!

Újabb változások lesznek a nyolcadikosok kisérettségi vizsgáján, jelentette be Vesna Nedeljković, az oktatási miniszter tanácsosa. Sok változatot ismerhettünk már meg, sokszor változtatták azt, hogy hogyan is számolják a százalékokat, a pontokat, hogyan kapják meg a maximálisan elérhető 100-at. Pedagógus, szülő legyen a talpán, aki ezt követni tudja…


        Mint ismeretes, évekig csak anyanyelvből és matematikából írtak tesztet az általános iskolák végzősei, majd pár éve bevezették a vegyes (kombinált) tesztet is, mely öt tantárgyat ölel fel. A történelmet, a biológiát, a földrajzot, a kémiát és a fizikát. A diákok összesen száz pontot szerezhetnek, és a legújabb változat szerint ebből hatvan pontot (tavaly hetven volt) a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályban elért eredményük alapján, negyvenet (tavaly harminc volt) pedig a kisérettségin. A kisérettségi az idén is három napig tart. Az elmúlt iskolaévben tesztenként 10 pontot gyűjthettek össze a nyolcadikosok, az idén ezt is változtatták. Az anyanyelvi teszten 13, a matematikán szintén 13, az öt tantárgyból álló vegyes teszten pedig 14 pontot lehet majd szerezni. A záróvizsgák végleges eredményeinek közzététele után jöhet a kívánságlisták kitöltése, majd egy hét után kiderül, hogy ki melyik középiskolába jutott be, és következhet az iratkozás.


        2016-ban meghatároztak egy 50 pontos küszöbértéket, melyet a diákoknak el kell érniük ahhoz, hogy négyéves szakra iratkozhassanak. Ha kevesebb pontot gyűjtenek össze, hároméves szakra mehetnek csak. Hogy ezen változtatnak-e, még nem lehet tudni.
        A záróvizsgák körül több botrány is volt az elmúlt években. Kiszivárogtak a feladatok, nem voltak azonosak a szerb nyelvű és magyar nyelvű matematikatesztek. Egyes iskolákban kiemelkedő eredmények születtek, mert az ügyeletes tanárok segítettek a megoldásban. Az oktatási minisztériumnak van egy olyan ötlete is, hogy minden olyan terembe, ahol a teszteket írják, kamerákat szereltet be, hogy ellenőrizni tudják a folyamatot.

        Beszélgettem egy nyolcadikos osztályfőnökkel. Ő felháborítónak tartja, hogy a változásokról az oktatásügyben dolgozók a sajtóból értesülhetnek, nem ők kapnak először hivatalos értesítést. A feladatgyűjteményeket sem kapták még kézhez. Jó lenne, ha idén időben kiderülne, hogy hol, milyen középiskolák nyílnak magyar nyelven, nem az utolsó pillanatban szüntetnének meg, hagynának jóvá tagozatokat. Az is jó lenne, ha már időben megkapnák a magyar anyanyelvű gyerekek, szülők, pedagógusok is ezt, hogy tudjanak válogatni, tudjanak mit írni a kívánságlistákra… Esélyegyenlőség van, azt mesélik…
 
Egri Emma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése