2018. március 11., vasárnap

„Magyarnak lenni kúl”

– titokzatos aktivisták járják majd a Vajdaságot

Különös reklám jelent meg a délvidéki Magyar Szó mai számában: a „tájékoztató felhívásban” a névtelen hirdető aktivisták segítségét ígéri a levélben való szavazáshoz. 
„Ikszelj! Mert magyarnak lenni kúl határon innen és túl” – ezzel a nem túl magyaros hirdetéssel találkozhat az az olvasó, aki a Magyar Szó mai számát veszi kézbe. A legnagyobb példányszámban eladott vajdasági magyar napilapban egy ismeretlen hirdető két teljes oldalon arról tájékoztat, hogy a délvidéki magyar választópolgárok levélszavazás útján vehetnek részt a magyarországi parlamenti választáson. Ehhez nem kell egyebet tenniük, mint a szavazólapon ikszelni a kiválasztott pártra, majd a szavazólapot betenni a fehér borítékba és leragasztani – így lesz titkos a szavazat. „Azonban nagyon fontos, hogy a szavazata érvényes legyen! A szavazat akkor érvényes, ha az adatlap pontosan van kitöltve. Ebben aktivistáink segíteni fognak Önnek” – ígéri a hirdető.
A hirdetés következő oldalán azonban már kiderül, hogy az aktivista nemcsak kitölteni segít majd az adatlapot, hanem a levelet be is fogja gyűjteni. A szöveg azt üzeni, hogy „ne bízzuk a szavazatunkat másra, számítsunk egymásra”. A grafikus illusztrációkkal ellátott reklámban még számos szlogent olvashatunk, ám a hirdető kiléte sehol sem látszik, csupán annyi, hogy fizetett politikai hirdetéssel állunk szemben. Ahogy az sem derül ki, honnan tudják az aktivisták, kihez is kell majd menniük.



A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat reggeli adatai alapján egyébként már meghaladta a 359 ezret azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vettek az áprilisi országgyűlési választásra. Ők regisztráció után szavazhatnak levélben. Legtöbben azt kérték, hogy Romániába (153 084), illetve Szerbiába (51 706) küldje az NVI a regisztrációs értesítést.
E határon túliakat segítenék a szavazásban a titokzatos aktivisták. Ismert, hogy a 2014-es választáson egy mandátum többséggel szerezte meg a Fidesz–KDNP a kétharmados győzelmet, s épp ennyit jelentett a határon túli magyarok szavazata, akik túlnyomórészt a Fidesz támogatói.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!
 A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat. 
A hónapok óta tartó regisztrációs kampányban, főleg Erdélyben és a Vajdaságban, leginkább a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Vajdasági Magyar Szövetség sietett az Orbán-kormány segítségére.


A 2014-es parlamenti választás idején 193 ezren regisztráltak a határon túlról, de alacsony volt az aktivitás. A becslések szerint idén már két-három parlamenti mandátum sorsát dönthetik el a külhoni magyarok listás szavazatai.
Nem ennyire aktívak a kivándorolt magyarok, akiknek van magyarországi lakcímük, s a szavazás napján nem tartózkodnak az országban. Nekik a külképviseletekre kell menniük szavazni, ha élni akarnak választójogukkal. A kormány nem volt hajlandó megkönnyíteni a dolgukat, s nem kezdeményezte, hogy ez a több százezer fő is levélben szavazhasson. Sőt, a Jobbik korábban jelezte, egyenesen akadályozták e körben a voksolást. Nem csoda, a külföldön dolgozók jó része valószínűleg nem az Orbán-kormány újrázását szeretné.


Az NVI adatai szerint szombaton 24 283-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Négy éve huszonkilenc nappal a választást megelőzően a mostanihoz képest mintegy feleannyian, 14 800-an szerepeltek a névjegyzékben, igaz, végül körülbelül 28 000-en voksoltak.
Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 3936-an Londonban voksolnának, Münchenben 1823-an, Stuttgartban 1427-en, Berlinben 1118-an, Hágában 1110-en, Brüsszelben 1034-en, Bernben 1068-an. Beregszászon 744-en, Düsseldorfban 684-en, Manchesterben 637-en, Bécsben 630-an, Párizsban 624-en, Csíkszeredán 612-en, Dublinban 561-en, Koppenhágában 529-en, New Yorkban 514-en, Stockholmban 440-en, az újonnan megnyitott edinburgh-i külképviseleten pedig 434-en jelezték szavazási szándékukat.
A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda valasztas.hu címen található internetes oldalán.
A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján adhatják le szavazatukat, de az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

https://mno.hu/hatarontul/magyarnak-lenni-kul-titokzatos-aktivistak-jarjak-majd-a-vajdasagot-2452749


A VMSZ honlapján is ott az „Ikszelj”-hirdetés

Nem a Magyar Szó napilap az egyetlen vajdasági tájékoztatási eszköz, amely megjelentette az „Ikszelj! mert magyarnak lenni kúl határon innen és túl” politikai hirdetést, amellyel kapcsolatban még mindig nem tudni, hogy ki áll mögötte, ugyanis a Magyar Szóban megjelent hirdetésnél nem tüntették fel a szervezet nevét, amelynek majd az aktivistái segítenek az adatlap kitöltésében az április 8-ai szavazás során.

A Magyar Szó mellett a Pannon RTV honlapján is van egy hirdetés

Ugyanez a helyzet a Vajdasági Magyar Szövetséghez köthető Jó reggel Vajdaság! bloggal is.

És akkor jöjjön a legérdekesebb, amiből szinte biztosra vehető, hogy a VMSZ aktivistái segítenek majd az adatlapok kitöltésében, ugyanis a párt honlapján is megtalálható a hirdetés.

Szabad Magyar Szó | 2018. március 11. [8:51]
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése