2018. április 16., hétfő

Újvidék:

Tartományi támogatás a nemzeti közösségek hivatalos nyelvhasználatához 

Igor Mirović tartományi kormányfő köszönti az egybegyűlteket
Fotó: Ternovácz Fanni

A tartományi költségvetés 9,5 millió dinárral támogatja a Vajdaság Autonóm Tartomány területén működő nemzeti közösségek hivatalos nyelvhasználatát. A 83 nyertes pályázóval Igor Mirović tartományi kormányfő és Nyilas Mihály tartományi oktatási és közigazgatási titkár jelenlétében írták ma alá a szerződéseket.
Igor Mirović tartományi kormányfő köszöntőbeszédében kifejtette, a tartományi kormány egyik legfontosabb prioritása a nemzeti közösségek nyelvhasználatának támogatása. „A tartományi titkárság külön figyelemmel, energiával és mindenekelőtt pénzügyi támogatással járul hozzá a nemzeti közösségek nyelvhasználatához. Ezek a mi értékeink és ezt én a tartományi kormány programjában, ami szigorúan és méltóságteljesen tiszteletben tartja mindezt, úgy határoztam meg mint az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb prioritást”.
Nyilas Mihály, tartományi oktatási és közigazgatási titkár elmondta, elsősorban a különböző többnyelvű táblák elhelyezését támogatták. „Helyi közösségek, önkormányzatok, intézmények pályáztak eredményesen, de ugyanúgy több nyelvű publikációk, űrlapok kidolgozására is pályáztak számos helyről”, mondta Nyilas Mihály.
Dr. Vikor László a pobedai helyi közösség tanácsának az elnöke elmondta, a kétszázezer dináros támogatást többnyelvű utca- és helységtáblák felújítására fogják használni. „Pobeda vegyes lakosságú helyi közösség, ahol horvát, szerb és magyar nemzetiségű emberek élnek. Sokat segít ez a támogatás a leendő falusi turizmusnak az elindításában is”, mondta Vikor László.
Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának alelnöke a helyi Kis Újság nevű két nyelvű lap fejlesztésére írta alá a támogatási szerződést. „Ez a lap többnyire két havonta jelenik meg, de próbáljuk rendszeresen megjelentetni. Mindez attól függ, mennyi anyagunk jön össze. Ezt a kétnyelvű lapot próbáljuk minden háztartásnak eljuttatni. Úgy gondolom, hogy ez a 120 ezer dináros támogatás nagyon fontos része ennek a történetnek, hiszen így többször meg tudjuk jelentetni a lapot. Tapasztalván, hogy a lakosság jó része idős, nagyon fontos az, hogy az információk mindendenkinél papír alapon legyenek kézben. Bármennyire is az internet korában élünk, mi azt tapasztaltuk ott, hogy szükség van a nyomtatott újságra és erre a kihívásra próbálunk válaszolni, amihez a tartomány most hozzájárult”, magyarázta Fazekas Róbert.
Szabolcski Szabolcs, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, 150 ezer dináros támogatást kaptak a tartományi kormánytól. „Többnyelvű táblák, prospektusok, turisztikai lehetőségeink fejlesztésére pályáztunk. Kétnyelvű közösség vagyunk, ezért fontosak a két nyelvű utca- és helységjelző táblák kihelyezése, mert így megkönnyíthetjük a hozzánk látogatók útját.
Ternovácz Fanni
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22361/Ujvidek-Tartomanyi-tamogatas-a-nemzeti-kozossegek-hivatalos-nyelvhasznalatahoz.html, 2018. április 16. [15:20]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése