2018. május 23., szerda

Politikamentesítik a nemzeti tanácsokat


Politikamentesítik a nemzeti tanácsokat

A szerbiai nemzeti kisebbségek szabadkai székhelyű nemzeti tanácsainak képviselőivel találkozott szerdán Branko Ružić, szerb államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.
A tárcavezető három olyan törvénytervezetről egyeztetett a tanácsok képviselőivel, melyeket majd a nyár folyamán vitat meg a szerb képviselőház. Ezek egyike a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény, amellyel kapcsolatban már korábban is folyt közös munka, a tanácsok koordinációja által benyújtott javaslatok nagy részét már be is építették a készülő törvénybe.
„A mostani megbeszélést követően már gyakorlatilag kész lesz a törvénytervezet, mely a napokban a kormány, júniusban pedig a képviselőház elé kerül” – nyilatkozta a tárcavezető és hozzátette: a nemzeti tanácsokról szóló törvény célja, hogy világosan definiálja a tanácsok hatásköreit a tájékoztatás, a művelődés, és egyéb, a törvény által meghatározott területen.

Depolitizáció, átláthatóbb működés
„Az Európa Tanács javaslattevő szervezetének ajánlásaival összhangban arra törekszünk, hogy csökkentsük a nemzeti tanácsok túlzott mértékű politizáltságát és átláthatóbbá tegyük azok pénzelését és ügyvitelét” – szögezte le a miniszter.
Branko Ružić emlékeztetett, hogy az idei év nagyon jelentős a Szerbiában élő kisebbségek számára, melyek a lakosság több mint tizenkét százalékát teszik ki, hiszen idén várhatóan kiírják a nemzeti tanácsi választásokat. A tárcavezető felszólította a kisebbségek tagjait, hogy éljenek jogukkal, és iratkozzanak fel a külön választói névjegyzékre, amelynek pontosításán a minisztérium már dolgozik. A törvény elfogadását követően még 20-30 nap kell, hogy a névjegyzékek teljesen naprakészek legyenek.
„A miniszter úr látogatása elsősorban egy elismerése annak a munkának, amit a koordináció az elmúlt időszakban végzett“ – nyilatkozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
Hajnal Jenő elmondta: a törvénytervezetben mindenek előtt a művelődés, a tájékoztatás és a szerzett jogok terén szeretnék elérni a jogok bővítését. Továbbá azt is, hogy a munkaváltozatban előirányozott szankciók kiegyensúlyozottak legyenek, hogy azok ne csak a nemzeti tanácsokat sújtsák, hanem az állami szerveket, önkormányzatokat, a tartományt és a köztársaságot is, amennyiben a törvényből adódó feladataikat nem hajtják végre.


Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter 
Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács székházában találkozott 
a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselőivel 

2018. május 23. [18:14]



Napló:

Nem derült ki mit jelent a nemzeti tanácsok 

politikától való mentesítése

Az utolsó simításokat végzik a nemzeti tanácsokról szóló törvényen, 
de továbbra sem világos közönséges halandók számára, hogy mi a fene 
lesz itt. Vagy a VMSZ asszisztálásával elkészül az újabb fából vaskarika:
közügyekkel úgy foglalkoznak majd a kisebbségiek, hogy közben 
szigorúan nem politizálnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése